KRL KONTROL Kft.

Forradalmian új aktív felharmonikus szűrők a KRL Kontrol kínálatában

-
Hír
Kiss József

A félvezető technológia fejlődése lehetővé tette, hogy az aktív felharmonikus szűrők esetében ezidáig egyeduralkodónak tekinthető IGBT eszközöket új típusú, SiC MOSFET félvezetőkkel váltsák fel. Az új technológia nagyobb kapcsolási frekvenciát, kisebb veszteségeket és ennek következtében kompaktabb méreteket tesz elérhetővé.

A félvezető technológia fejlődése lehetővé tette, hogy az aktív felharmonikus szűrők és SVG-k invertereiben a közelmúltig szinte egyeduralkodónak számító IGBT típusú félvezetőket leváltsa SiC MOSFET technológia. Az említett technológia alkalmazásával jelentősen javítható a szűrők hatásfoka, csökkenthetők a veszteségek. Ennek következtében csökken a szűrők hűtési igénye, mely szignifikánsan redukált mechanikai méretekben nyilvánul meg.

Immár a KRL Kontrol Kft. Termékkínálatában is megjelentek ezek az új technológiával gyártott eszközök. A gyártó korábbi generációs, azonos teljesítményű termékeivel összehasonlítva a hatásfokuk mintegy 97%-ról közel 99%-ra emelkedett. Az új technológiával szerelt modellek tömege a korábbi generációs eszközöknek közel 2/3-a. A mechanikai méretek csökkenése rendkívüli flexibilitást tesz lehetővé a modulok szerelését illetően. Immár lehetséges akár 1350 A kompenzáló áramú aktív felharmonikus szűrő is elhelyezhető egyetlen állószekrényben. A technológiából adódó nagyobb elérhető kapcsolási frekvencia a harmonikusok hatékonyabb szűrését teszi lehetővé.

A megújult külső mellett továbbfejlesztett szoftverrel is ellátták az eszközöket, melyek felhasználóbarát kezelés mellett nagyobb szabadságot engednek az érzékelő áramváltók elhelyezésének tekintetében, valamint üzembiztosabb és pontosabb működést eredményeznek, különösen hálózati rezonancia jelenléte esetén.

Az új technológiával szerelt modulok egyelőre SVG esetében 100kvar teljesítményben, míg aktív szűrők esetében 100 A és 150 A kompenzáló árammal érhetők el.


Ajánlatkérés