Széchenyi Terv Plusz


A kedvezményezett neve: KONTROL Műszaki, Fejlesztő, Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

A fejlesztés tárgya, célja: KRL_DUO automatikus meddőteljesítmény kompenzáló berendezés család fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 139 054 833 Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása:
A villamos energiaminőségének kérdése egyre fontosabb. Probléma, hogy a fogyasztói struktúraátalakulásával egyre több olyan berendezés kapcsolódik a villamos hálózatokra,mely úgynevezett nem lineáris fogyasztónak tekinthető. Ezen eszközök közös jellemzője, hogy nem tisztán 50 Hz-es szinuszos áramot vesznek fel a hálózatból. Ezért visszahatnak a táphálózat feszültségére, eltorzítva annak jelalakját. Az utóbbi években jelentősen megváltoztak a hálózatok, és új típusú elektromos berendezések üzemelnek. Emiatt egyre több nagyfogyasztónál jelentkezik a kapacitív meddőfogyasztás problémája és kapacitív meddő díjfizetési kötelezettség. Ez a probléma minden nagyfogyasztót érint, és fontos gondoskodni a megfelelő meddőkompenzálásról. Az ún. „Elosztói kapacitív meddőenergia díj” a villamos energiáról szóló törvényi szabályozás alapján minden kvarh után 3,82 forint+Áfa. A szabályozás külföldön is hasonló elvek mentén történik.

Projektünk célja, hogy segítsünk az ipari létesítményeknek hatékonyabban vételezni a villamosenergiát.Ehhez célunk a gazdasági és az elektrotechnikai veszteség ekelkerülése/csökkentése, amihez mindkét irányba (induktív és kapacitív)kompenzáló automatikus fázisjavító berendezést fejlesztünk. A fejlesztésműszaki hátterében a söntfojtók vannak, amivel meg tudjuk valósítani a kapacitív meddőenergia kompenzálását is. Arra számítunk, hogy a jövőben további fejlődés várható az elektrotechnikai eszközök piacán (pl. elektromos autók töltői,akkumulátor telepek, inverterek) ezért a fejlesztésünk kiemelten fontos jelentőséggel fog bírni a közeljövőben.

A projekt során egy olyan berendezés családot alakítunk ki, ami újdonság a versenytársak fázisjavító berendezéseihez képest; az így létrejövő új termékünk legfőbb innovatív jellemzője, hogy intelligens vezérléssel 2 irányba lesz képes kompenzálni a jelentkező meddőteljesítményeket. A berendezést egy innovatív automatikával és távfelügyelettel (KRL-WATCHDOG) kívánjuk ellátni, ami online információkat adaz országban üzemelő berendezések aktuális állapotáról, szerviz intervallumának státuszáról. Emellett ez a megoldás kommunikációs lehetőséget biztosít a központi kiszolgáló felügyeleti egységgel, valamint riasztásokat jelenít meg asürgős beavatkozást igénylő berendezések állapotáról is. Ez a felügyeleti modul elősegíti a leghatékonyabb karbantartást és hibaelhárítást, mert a gyorsabb beavatkozások és javítások által, megtakarításokat lehet realizálni mind a felhasználó, mind a kiszolgáló, mind a teljes villamos hálózat oldaláról. Nagy segítséget nyújt ez a fejlesztés a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében és a szerviz szolgáltatásunk folyamatos üzemeltetésében is.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.01.20.


Ajánlatkérés